Hij is er eindelijk : de UITPAS maar … nog niet helemaal.

Hij is er eindelijk : de UITPAS maar … nog niet helemaal.

Ruim 4 jaar geleden, op zaterdag 31 augustus 2019, stond ik flyers uit te delen op de feestelijke opening van het Leietheater, met een pleidooi om de UITPAS in te voeren. Ik ben dan ook heel opgetogen dat het nu eindelijk realiteit wordt. De UITPAS is voordeelkaart voor vrijetijdsactiviteiten in Vlaanderen en Brussel en bestaat in veel steden en gemeenten al heel lang en succesvol.

Het mooie aan de UITPAS is dat die niet stigmatiserend is.

Hij geeft kansen geeft aan mensen voor wie sport, cultuur en vrije tijd financieel hoogdrempelig is. Ik werk al jaren met mensen in armoede. In hun gevecht betalen van huishuur, schoolrekeningen en energiefacturen is zelden of nooit ruimte voor ontspanning.

Het is dus fantastisch om via deze UITPAS mensen een betaalbare filmvoorstelling of toneelstuk te kunnen aanbieden. Want net voor deze doelgroep is ontspanning en even vergeten van de zorgen extra belangrijk. Dat armoede zorgt voor sociaal isolement is al heel lang geweten.

Als we een warme, inclusieve stad willen zijn, dan moeten we alle inwoners kunnen laten genieten van cultuur, sport en vrije tijd. En dan is de UITPAS een heel goed middel.

Helaas staat er slechts heel weinig budget tegenover deze belangrijke beslissing…

Er is 7200 euro voorzien voor de aankoop van de passen. Er moet ook geïnvesteerd worden in hardware en personeel. Hopelijk is dit opstartbudget voldoende.

Veel marge voor bekendmaking, communicatie en marketing zal er in elk geval niet over zijn…

Voor de compensatie van het kansentarief is er 5076 euro voorzien. Ik weet niet hoe dat berekend werd, maar ik puzzelde zelf even met cijfers en kom tot de conclusie dat er met dit budget exact 200 filmtickets van 9 euro, 200 tickets voor een theatervoorstelling van gemiddeld 20 euro én 10 filmabonnementen kunnen bijgepast worden. Weinig ambitieus als we weten dat ongeveer 16 procent van de Vlamingen recht heeft op verhoogde tegemoetkoming. Als we die 16 procent vertalen naar 45000 Deinzenaren dan betekent dat 410 tickets voor 7200 mensen binnen de doelgroep ; dat voelt aan als weinig, bedroevend weinig…

Als we die 16 procent vertalen naar 45000 Deinzenaren dan betekent dat 410 tickets voor 7200 mensen binnen de doelgroep ; dat voelt aan als weinig, bedroevend weinig… …

Los van deze belangrijke bedenking, heeft onze fractie nog enkele concrete vragen.

Hoe zal de timing van de uitrol concreet verlopen?

Volgens het regionaal kader in bijlage van het agendapunt, start alles op op 1/1/2024.

Maar in de commissie werd geopperd dat er meer tijd nodig is. Wanneer start Deinze concreet?

Vanaf wanneer kan je met de UITPAS terecht in het Leietheater, in het Mudel, in het zwembad Palaestra, op activiteiten van de Sportdienst?

Welke timing stelt het beleid voorop ifv een bredere uitrol, bijvoorbeeld naar sportclubs, verenigingen en jeugdbewegingen? Dit moet volgens kader binnen de 2 jaar na opstart!

Hoe ziet het bestuur de communicatie naar de bevolking?

Zal er gefocust worden op informatie richting de kansengroepen? Komt er een campagne binnen het sociaal huis? Worden de armoede-organisaties mee ingezet in bekendmaking? Wanneer, waar en hoe zal de UITPAS geëvalueerd worden?

Onze fractie zal in elk geval de vinger aan pols blijven houden.

Over de auteur

editor

Geef een reactie